Dresaj Canin – Pasul 1 – Evaluarea

Înainte de a începe planul de dresaj să vedem cu ce fel de câine avem de-a face. Trebuie să ştim că nu putem cere aceleaşi lucruri de la un exemplar canin la altul, aşa cum nici de la copii diferiţi ca înclinaţii nu se pot cere aceleaşi lucruri.

Stabileşte de la bun început ce fel de câine ai, ca să ştii ce să-i ceri. Nu vei lua un câine de vânătoare ca să-i ceri să se comporte ca un câine de pază, şi, de exemplu, să-i ceri să stea mai mult pe lângă tine. La fel nu vei lua un câine dintr-o rasă de agrement ca să-i ceri să vină la tine cu vulpea în dinţi la vânătoare şi nu te aştepta ca un câine de rasă comună să înveţe la fel de repede ca şi câinele tău de rasă cu pedigree, ca să nu mai lase suveniruri mirositoare pe covorul din sufragerie. Va învăţa, dar cu mult mai greu, pentru ca el nu are zeci de generaţii dresate printre strămoşii lui.

Important este să-i urmăreşti câinelui tău preocupările, să vezi ce-i place, ca să ştii care sunt lucrurile pe care le va învăţa cel mai uşor. De asemenea aminteşte-ţi sau află care sunt caracteristicile rasei lui. Fii sigur că are şi el aceste trăsături, sau măcar o mare parte din ele. Ţine cont de personalitatea lui, nu numai pe parcursul dresajului propriu-zis, ci toată viaţa lui, tot timpul.

Înţelege care este caracterul lui şi eu te voi învăţa să te foloseşti de acest caracter ca să obţii ceea ce-ţi doreşti. Tu vei fi cel care decide ce anume îl înveţi şi ce nu, din tot ce-ţi voi prezenta. Vei ţine cont de preocupările, personalitatea şi înclinaţiile câinelui tău, ca să –l înţelegi şi să te faci înţeles de el. Ai să vezi ce bine te vei simţi când te va asculta cu plăcere, când vei vedea că de-abia aşteaptă să-i spui ce vrei de la el!

Vei putea să mă întrebi pe parcurs ceea ce nu e clar sau nu înţelegi în relaţia cu dragul tău câine, iar eu îţi voi răspunde timp de-o luna la întrebări.

Nu ezita şi nu pierde timp! Întreabă-mă!

Dacă nu ţi-ai luat un câine încă, gândeşte-te bine înainte de a-l lua, ce ţi-ar place cel mai mult să faci împreună cu el, şi interesează-te la crescători care sunt rasele cu caracteristicile pe care le cauţi. E păcat să-ţi iei un caniche şi să fii dezamăgit că nu are agresivitatea unui dobermann, la fel cum va fi greu sa dresezi un ciobănesc german să meargă în două labe, în timp ce un caniche va face asta instinctiv.

Orice dresor la prima şedinţă de lucru se uită ce temperament are câinele tău şi din ce rasă este, adică ceea ce tocmai ai învăţat cum să faci…

Apoi îţi explică la ce te poţi aştepta din partea lui să înveţe uşor, ce va învăţa mai greu şi ce s-ar putea să nu ştie niciodată. Dar toate acestea şi tu le poţi ştii: ce rasă e câinele tău şi ce caracteristici are rasa lui sau care din rase domină în cazul în care este o frumoasă corcitură. Poţi şi tu la fel de bine să-l evaluezi: privindu-l cum se comportă, să vezi ce fel de caracter are.

Comanda Ghidul Dresajul Canin indiferent de rasa si Dreseaza-ti Singur Cainele – Click Aici >

DISCLAIMER: Desi incercam sa prezentam tehnici, metode si sfaturi de dresaj canin cat mai corecte, informatiile prezentate pe siteul Dresajul-la-Caini.ro si in ghidul „Secretele Dresajului Canin de Elita” nu garanteaza obtinerea unor anumite rezultat, acestea variaza de la un caine la altul, de la un dresor la altul.