Educaţia Puiului şi Primele Reguli – Cum să te Porţi: Noi Reguli

Cea mai importantă persoană din viaţa câinelui tău, eşti tu, de aceea trebuie să ai mare grijă cum te porţi, tu eşti zeul şi zeii de încredere sunt mereu stăpâni pe situaţie. Niciodată să nu-i arăţi furie, nu vei reuşi decât să-i micşorezi încrederea în sine şi să-i reduci sentimentul că lângă tine e în siguranţă.

Dacă te-a scos din minţi, respiră, numără, aminteşte-ţi că tu eşti zeul (el nu va înţelege că tu, de fapt, nu eşti) apoi, calm, ferm, fă ceea ce trebuie. Vom învăţa exact cum şi cu ce gesturi,ce ton,ce atitudine vei face exact ceea ce trebuie, în funcţie de situaţie.

Sigur că de multe ori te în furie şi ai vrea să-i arăţi cât de mult a greşit ca să numai facă. Cum? Iată cum: cea mai grea pedeapsă este să îl goneşti de lângă tine iar apoi să-l ignori. Când îl vei pedepsi, nu va fi pentru prea mult timp–vorbim de câteva minute,maxim o oră.

Cea mai grea pedeapsă pentru el este să-l goneşti de lângă tine fără să-i spui unde să meargă, şi apoi să-l ignori total. (să nu uiţi niciodată: numai câteva minute, maxim o oră, asta dacă eşti la voi acasă!).

 

Dacă-l pedepseşti într-un spaţiu neîngrădit, urmăreşte-l discret unde merge, ca să nu-l pierzi. Încă o dată: nu prelungi o pedeapsă prea mult, pentru că devine periculos,sau îşi pierde efectul.

Apoi,odată ce l-ai pedepsit, atunci pedepsit rămâne până când îl chemi la tine şi îl mângâi însemnă că l-ai iertat. Până nu-l ierţi în modul acesta,nu te ocupi de el să-i faci dresaj sau să-i dai hrană! Faptul de a te ocupa de el este o bucurie, si va rămâne o bucurie.

Atenţie ca nu cumva în acest timp vreun alt membru al familiei tale să-l vadă supărat şi să-l mângâie sau să-l ia la joacă! Atunci trebuie puse lucrurile la punct. Încă se mai poate. Intervino între ei. Spune că e pedepsit şi desparte. Aşa se va vedea cine e şeful.

Ideal este să existe o înţelegere între toţi membrii familiei tale care sunt regulile, ce este voie şi ce nu este voie de la bun început. Dacă nu ai făcut o încă,nu e târziu niciodată. Cu calm şi răbdare se va rezolva.

Dacă nu e prea grav, e destul să-ţi schimbi tonul calm obişnuit ca să înţeleagă că nu-ţi convine ce face el. Schimbarea tonului vocii tale, dintr-un ton calm, într-unul mai apăsat, va deveni un avertisment foarte serios.

Lucrând exact aşa cum trebuie, va fi destul să ridici puţin tonul la el,ca să ştie că a depăşit măsura şi trebuie să fie atent.

Pentru a se ajunge aici nu vei ridica tonul când dai o comanda în primele trei dăţi. Nu e mult să repeţi o comandă de trei ori cu calm. Între repetări faci pauză ca să-l aştepţi să execute. Abia după aceea, a patra oara,spui mai apăsat ceea ce nu a respectat de la bun început. Acesta va fi ultimul avertisment înainte de a-l pedepsi, iar el va şti asta dacă i se va întâmpla tot timpul la fel.

Şi nu uita: un câine nu e niciodată vinovat pentru că a făcut ceea ce i s-a permis până acum.

El nu poate înţelege ce este o excepţie, o situaţie aparte, un moment nepotrivit.

El nu poate şti de ce te-ai bucurat mereu să sară pe Ţine de bucurie şi să te lingă, iar acum, când tu eşti îmbrăcat în alb, şi el are labele pline de noroi, acum îl bruschezi şi-l cerţi. De ce? Nu e el un câine bun? A făcut el ceva rău? El habar nare de haine albe şi de noroi. Nu v-aţi bucurat voi amândoi împreună de câte ori vă vedeaţi? Acum de ce te superi? Cu siguranţă va crede că este greşit să se bucure!

Dacă vrei ca numai de data asta să se bucure mai rezervat, arată-i prin gesturi calme ca tu încă îl iubeşti îl apreciezi, dar îi ceri să nu sară, încearcă să-l ţii cu mâna la distanţă, să-l eviţi, fă orice dar nu-l brusca. Nu va fi uşor să-l faci să nu te salute în felul lui obişnuit şi să-ţi spună: ”hei ! Ce mult mă bucur că te văd ! Ce dor mi-a fost de tine!”

Sigur că toţi avem momente grele când suntem prea nervoşi ca să ne mai păstrăm calmul. S-ar putea să greşim ori când, important este să-i arătăm câinelui că el nu a greşit,ca să nu creadă că el este vinovat.

Ştii de ce ? Pentru că el nu va gândi niciodată că tu eşti cel care a greşit. Tu eşti zeul, tu nu greşeşti, el greşeşte el cel puţin aşa crede. De câte ori ne certăm câinele, nu pentru că el a greşit, ci pentru că eram supăraţi din alt motiv, sau pentru că, ceea ce de obicei tolerăm, acum numai e de dorit, de tot atâtea ori producem în creierul lui o furtună.
Va fi atât de îndurerat să facă un lucru care ştie că te bucură sau că e dreptul lui obişnuit să-l facă, şi să vadă ca acest lucru, în mod neaşteptat, te-a înfuriat!

Pe viitor nu va mai avea curaj să acţioneze ferm, nefiind sigur dacă tu eşti mulţumit sau nu. Asta îl va face să devină ezitant şi să nu te mai asculte, pentru că numai e sigur de ceea ce vrei, sau nu vrei tu. Pentru că nu mai ştie ce te mulţumeşte. şi s-ar putea să fie tocmai şi acele momente când tu vrei să te simţi mândru în faţa cuiva străin de dresajul impecabil al câinelui tău!

Comanda Ghidul Secretele Dresajul Canin indiferent de rase – Click Aici >

DISCLAIMER: Desi incercam sa prezentam tehnici, metode si sfaturi de dresaj canin cat mai corecte, informatiile prezentate pe siteul Dresaj-rase-caini.ro si in ghidul „Dresajul Canin indiferent de rasa” nu garanteaza obtinerea unor anumite rezultat, acestea variaza de la un caine la altul, de la un dresor la altul.