Educaţia Puiului şi Primele Reguli – Întâi şi Întâi Stabiliţi Regulile de Bază

Când îţi aduci în casa un mic ghem cu blană trebuie să ştii că vei avea nevoie de multă răbdare până să ajungi să faci din el un câine matur cu care te înţelegi aproape de la sine.

Voi atrage tot timpul atenţia asupra unei greşeli foarte frecvente. Mulţi dintre noi înţelegem că, dacă vrem să ne învăţăm câinele să nu mai facă ceva anume, sau să execute o comandă, atunci trebuie să ne arătăm cât mai supăraţi pe el până când acesta face ce trebuie.

Nimic mai greşit: dacă te vede supărat, gândeşte-te că nu va şti de ce! Atunci care sunt şansele să facă ceea ce eu aştept de la el să facă? Foarte mici,dacă nu stabileşti de la bun început regulile pe care să le respecte el, şi regulile pe care să le respectaţi tu şi familia ta.

Va trebui să îi arăţi ce trebuie să facă sau să nu facă, în aşa fel în cât să te faci înţeles, iar când el arata că a înţeles, să te arăţi mulţumit de el şi să-l răsplăteşti.

Dacă acum când citeşti cartea, ai deja un câine mare şi educaţia lui îţi face probleme, poţi să o iei de la capăt .

Să ştii însă, că reeducarea durează mai mult ca educaţia făcută de mic. E mai greu, dar orice programare greşită se poate reface. Va trebui în plus să aloci mai mult timp, să faci tot ce voi spune pentru pui, doar că tu va trebui să ai mai multă răbdare şi înţelegere.

El nu e de vina că a fost prost educat,şi nici tu, pentru că probabil nu ai ştiut. Deci, nu are nimeni un motiv real de supărare, important este să facem lucrurile să meargă bine. Avem nevoie de multă înţelegere, răbdare şi timp.

Să nu faci nici greşeala să crezi că,dacă ai un câine mare care are doar de corectat unele comportamente, atunci poţi să sări direct la acel capitol!

Daca e mare deja, va trebui să faci tot ce se cere pentru pui, şi încă în plus!

Primul lucru pe care-l va vedea şi înţelege va fi că tu eşti mâna care îl hrăneşte. Aceasta va face din Ţine stăpânul lui, zeul lui.

Am citit studii care stabilesc că noi suntem pentru câinii noştri şefii haitei lor. Nu cred asta. Ei înţeleg foarte bine că un om este cu mult mai mult decât orice alt câine, fie el şi şeful haitei lui. Inteligenţa lor e cu mult mai subtilă decât am văzut în toate aceste studii. Tu pentru el eşti om, faci lucruri de neînţeles, porţi haine,adică îţi schimbi blana în fiecare zi şi porţi arme, ceea ce nici un câine sau lup nu poate face.

Tu eşti şeful.

El va trebui să-şi confirme tot timpul că tu eşti şeful,ca să ştie că se poate baza pe comenzile tale. Să ştie ce înseamnă;

– să ai răspundere;

– să iei decizii;

– să fii stăpân pe situaţie tot timpul.

Şi noi avem nevoie să ştim că şefii noştri sunt competenţi, nu? El,câinele, spre deosebire de noi, îşi iubeşte şeful şi nu vrea decât să se ştie în siguranţă pe el şi, mai ales, pe tine. Pentru el, competent te arăţi demonstrând în fiecare moment că tu controlezi situaţia, şi în nici un caz dacă ţipi tot timpul la el ori de câte ori face ceva greşit.

Arată că nu ţi-ai ieşit din minţi şi nici nu eşti în impas.

Când îl înveţi o comandă nu te aştepta că o va executa şi a doua şi a treia Oară la fel. Nu o face ca să te supere, nici ca să te sfideze. şi el poate uita sau poate să nu fie sigur ca a înţeles, cum ni se întâmplă şi nouă. De aceea,când vezi că a uitat, nu te supăra să repeţi ceea ce ai făcut prima data,ca să te faci înţeles.

Îţi voi arată la fiecare comandă, simplă, sau mai greu de înţeles, tot ce trebuie să faci ca el să ştie ce vrei de la el. Aceste procedee nu te supăra să le repeţi când vezi ca a uitat. Ca un zeu bun ce eşti, va trebui să ai răbdare. O altă regulă pentru momentul când dai o comanda este ca, înainte de a o da, să-i atragi atenţia ca să înţeleagă că vorbeşti cu el.

Chemă-l pe nume mai înainte de ai spune ceea ce vrei de la el. Tu îl cunoşti ştii ce-i atrage atenţia, dar cel mai la îndemâna va fi să-l chemi pe nume să aştepţi să se uite la tine. Când se uită la tine,dă-i comanda.

Pe tot parcursul vieţii lui va trebui să te gândeşti ori de cate ori i te adresezi, că el nu- ţi înţelege limbajul. El se uită la tine, caută să înţeleagă ce-i spui, şi fii sigur că te va înţelege, de multe ori, mai bine decât îl înţelegi tu pe el. Aceasta nu pentru că e mai inteligent sau la fel de inteligent ca şi tine,ci pentru că te iubeşte foarte mult şi se va depăşi pe sine pentru a te putea înţelege. Tu nu trebuie decât să fii cooperant în acest efort al lui.

Câinii noştri au un comportament atât de receptiv şi inteligent încât suntem tentaţi să credem că ei înţeleg discursuri întregi ,ca şi câinii din filme care observă cele mai omeneşti lucruri, au şi o voce, şi, în loc să vorbească, latră.

Ei bine, câinele tău nu e dintr-un film, e din realitate,şi poate înmagazina doar o medie de câteva zeci de cuvinte (cifra variază de la o rasa la alta şi chiar de la un exemplar canin la altul).

Restul,până la câteva zeci de mii de cuvinte pe care le aude,nu înţelege mai mult decât înţelegi tu chineza. Fii conştient tot timpul ca nu poţi,realmente,vorbi cu el, chiar dacă el ar dori-o,ca şi tine. Ceea ce vezi în filme se face prin comenzi pe care le-ar putea învăţa şi câinele tău dacă te ocupi de el şi îl înveţi.

O regulă importantă ca să te faci înţeles, regula care mi-a luat ani până am descoperit-o, este următoarea: o comandă odată învăţată pe un ton, trebuie dată mereu pe acelaşi ton. De ce? Pentru că atunci când tu îl înveţi comanda „aici”,de exemplu, el nu reţine ca un copil cuvântul propriu-zis, ci întregul complex de sunete, cu tot cu tonalitatea pe care o foloseşti.

Adică dacă schimbi melodia nu mai înţelege cântecul.

De exemplu:

Îl înveţi acasă comanda „aici” şi el o reţine pe tonul tău calm, relaxat, cu melodia lui specifica. Ajuns afara se îndepărtează după o pisica şi strigi: „aaaaiiici!”.

Nu înţelege comanda dată aşa,pentru că el nu aşa a învăţat-o. Va trebui să mergi undeva destul de aproape, şi cu exact tonul de acasă, să-l chemi la tine. (Desigur dacă nu a apucat deja să înhaţe pisica,atunci alta este socoteala, vorbim mai târziu despre asta). Când vine, mângâie-l sau aprobă-l cumva, cu „bravo”, de exemplu.

Pe parcurs eu te voi învăţa cum să-l faci pe câinele tău să asculte anumite comenzi pe care eu le numesc. Tu, însă, poţi înlocui aceste cuvinte cu oricare altele crezi tu de cuviinţă. Dacă vrei să-l faci să meargă la pas cu comanda „Ţine aproape” sau vrei să audă când tu spui „vasile”, sau vrei să ştie comenzile în limba engleza, eşti liber să-l înveţi ce comenzi vrei, cu singura condiţie să ai grijă să nu le încurci tu însuţi, pentru că le va încurca şi el după aceea. Învaţă-l ce cuvinte vrei, numai fii constant,ca să te faci înţeles.

Alege cu grija pentru fiecare comanda un cuvânt (sau o expresie cât mai scurtă) şi foloseşte numai acel cuvânt (sau expresie) pentru aceeşi comandă. Nu schimba cuvântul cu alt cuvânt sinonim, numai pentru că înseamnă acelaşi lucru! El nu ştie româneşte! Tu l-ai învăţat să execute o comandă la un anume cuvânt şi trebuie să-l foloseşti numai pe acela, niciodată altul, îl vei deruta foarte tare. Adică nu spune o dată „aici” şi o dată „vino”ca să-l chemi la tine. Îl vei deruta atât de mult încât poate nu va mai executa nici prima comandă, şi nu va fi vina lui, va trebui să o iei de la capăt cu învăţarea comenzii. Păstrează mereu acelaşi cuvânt pentru aceeaşi comandă. Aşa te vei face înţeles.

Poţi face comenzi diferite pentru lucruri asemănătoare. De exemplu eu am folosit „aici” ca să vină la mine pentru că vreau să-i pun lesa ori să-i dau o comandă. Dar mai era situaţia când nu vroiam să vină la mine ci doar să lase maidanezul cu care tocmai făcea cunoştinţă sau să nu mai miroase la nesfârşit frunzele ale ai să vina o dată să ne continuăm plimbarea. Atunci am zis „hai”. Ei fac deosebire între lucruri apropiate dacă tu defineşti clar deosebirea în mintea ta şi te manifeşti constant la fel . Îţi va fi de ajutor ca să te faci înţeles.
De asemenea ai grijă când un cuvânt l-ai învăţat că cere un anumit lucru, să nu ceri altceva cu acelaşi cuvânt şi să te arăţi mulţumit. Dacă de exemplu ai stabilit, ca să audă, la comanda „stai jos” ai putea intr-o zi să-i ceri „stai jos”, el să se pună-n culcat şi nu în şezi, iar tu să spui că e bine şi aşa. Nu e bine, e derutant, va încurca între ele comenzile. Fii constant ca să te faci înţeles.

Hai acum să recapitulam cele opt reguli de bază pentru comenzi, necesare ca să te faci înţeles:

1. Stabileşte clar regulile de la bun început şi respectă-le mereu;

2. Tu eşti şeful, deci tu controlezi situaţia. Nu te pierde cu firea;

3. Îi vorbeşti în cuvinte pe care el le-a învăţat împreună cu tine şi le cunoaşte ca şi comenzi, niciodată în fraze, pentru că nu le înţelege.

4. Înainte de a-i da o comandă, îi spui pe nume ca să-i atragi atenţia şi să ştie că despre el e vorba;

5. O comandă odată învăţată pe un ton trebuie dată mereu pe acelaşi ton. Acesta este, desigur, un ton calm, nu-i aşa?

6. Cuvântul folosit la o comandă rămâne mereu acelaşi, nu se schimbă cu alt sinonim, numa pentru că tu ţii că ele înseamnă acelaşi lucru. El ştie doar cuvântul învăţat împreună cu tine.

7. Fă comenzi diferite pentru lucruri diferite. El trebuie să ştie foarte exact ce are de făcut. Cu atât mai mult dacă e doar o mică diferenţă, el observă şi va fi derutat dacă nu are comenzi diferite ca să ştie exact ce să facă;

8. Când o comandă cere un lucru, ea va fi folosita numai pentru acel lucru şi pentru nimic altceva.

Cam atât despre regulile de baza legate de cum se dau comenzile ca să te faci înţeles.

Comanda Ghidul Dresajul Canin indiferent de rasa – Click Aici >

DISCLAIMER: Desi incercam sa prezentam tehnici, metode si sfaturi de dresaj canin cat mai corecte, informatiile prezentate pe siteul Dresajul-la-Caini.ro si in ghidul „Secretele Dresajului Canin de Elita” nu garanteaza obtinerea unor anumite rezultat, acestea variaza de la un caine la altul, de la un dresor la altul.