Febra la Caini

Acest sindrom reprezintă creşterea peste limita superioara normală a temperaturii corporale şi este insotită de modificari ale funcţiilor vitale în organism.

Se manifestă prin deterioararea stării generale, frisoane, accelerarea pulsului şi a respiraţiei, nas cald şi uscat, apetit redus, sete exagerată.

Febra este considerată uşoara atunci când depaşeşte limita superioara cu 1 grad C, medie când depaşeşte limita cu 1.5 grade C şi mare, când 2 sau mai multe grade au trecut peste limita maximă.

In mod normal, temperatura este mai ridicată seara şi dimineata, dupa efort sau la femelele în calduri; deci nu putem vorbi despre febra. Ca să stim exact dacă avem de-a face cu o stare normală sau patologică, vom ţine seama şi de cele spuse mai sus şi vom măsura temperatura internă cu ajutorul termometrului. Acesta se scutură în prealabil, se dezinfecteaza, se unge capatul (cu mercur) cu vaselină şi se introduce în rect. Dupa câteva minute vom putea face citirea termometrului.

Temperatura normala a unui caine este ceva mai mare decat a oamenilor, invartindu-se in jurul valorii de 38-39 grade, iar catelusii vor avea o temperatura ceva mai mare decat a adultilor. Atentie, daca acesta are diaree sau este intr-o stare de exitatie comportamentala, atunci temperatura pe care o raporteaza termometrul ar putea sa nu fie cea reala.

O temperatura ridicata va indica, ca si in cazul oamenilor, ca animalul dumneavoastra are o infectie. De asemenea, o temperatura mai scazuta decat cea normala este un lucru la fel de serios si de speriat, pentru ca asta ar insemna ca poate fi in stare de soc, poate suferi de anemie, sau avea probleme cu o infectie virala. In ambele cazuri, este recomandata interventia grabnica a veterinarului.

Comanda Ghidul Dresajul Canin indiferent de rasa si Dreseaza-ti Singur Cainele – Click Aici >

DISCLAIMER: Desi incercam sa prezentam tehnici, metode si sfaturi de dresaj canin cat mai corecte, informatiile prezentate pe siteul Dresaj-rase-Caini.ro si in ghidul „Dresajul Canin indiferent de rasa” nu garanteaza obtinerea unor anumite rezultat, acestea variaza de la un caine la altul, de la un dresor la altul.